Natuke öko-möko juttu... riidest mähkmed on armsad


Täisajaga riidest mähkmekasutaja oleme selle aasta algusest. Kiirelt arvutades võin öelda, et me ei ole prügikasti visanud 800 ühekordset mähet, mis teeb ligikaudu 400 dollarit kokkuhoidu viie kuu jooksul.

Nüüd kasutame vaid üht mähet öösiti (pole meile sobivat lahendust veel leidnud, lisaks endal lihtsam), mis lõpetab prügikastis. Igal hommikul vahetamisel mõtlen, et jube hais on nendel ühekordsetel mähkmetel ikka. Enne ei pannudki nii palju tähele, aga nüüd jääb ninna kogu aeg. 

Ise arvan, et esimese lapsega see kasutegur pole just kõige suurem, sest peab ju katsetama erinevaid brände ja kui nakatud riidest mähete hullusega, siis raha kulub. Nüüd vaid kahetsen, et ei alustanud varem.

"It will take 200 to 500 years for a disposable nappy to decompose. The production of disposables uses 3.5 times more energy, 8.3 times more non-renewable resources, and 90 times more renewable resources than real nappies."(link)

All pool kirjutan kuidas mähkmepesu käib ja mis brände kasutan. Lisaks mõned nunnud OTB (on the bum) fotod. 
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1_krId-FbhjOw_pJIAyvik6iEcSIt4FAK
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1zd-soo00HcfN7OBxUnCFMAN9MZyKTMy9
Isegi enne kui Emmat ootama jäin, olin uurinud natuke riidest mähkmete kohta. Mõtlesin, et võiks ju katsetada... sinna see mõte esialgu jäigi. 
Umbes 6-7 kuu kandis kui Emma hakkas “päristoitu” sööma, siis polnud seda kakamajandust enam nii palju. Siis saigi ostetud esimesed mähkud: DesignerBums, EcoNaps ja Bottoms Up Junior.  Detsembri lõpus (‘18) otsin komplekti JumJums-i omasid. Need viimased on tegelikult re-bränditud Alva Baby mähkmed. Lisaks veel Waladi.
Austraalias on väga pop ise mähkmeid õmmelda. (Eestis järsku Pepsu ja Nups? Kui eksin siis parandage) Nt The Eco Kids-il on mega ilusad käsitsi illustreeritud PUL kangad, aga kuna vaid üks naine õmbleb, siis on nii raske endale sealt mähkmeid saada. Fb VIP grupis on ootelist jätkuvalt 100 inimest.

Designer Bum teeb täiega ilusaid mähkmed, aga kuna E oli pontsakas beebi, siis need lihtsalt ei istunud talle hästi. Palju mugavam oli kasutada hiinakaid (CC=chinese cheapies), sest nad istusid paremini jalga. Alguses hiinakad lekkisid, aga ostsin imavamad sisud ja see probleem sai kähku lahendatud.

Meie suvi mööduski ainult riidest mähkmetega. Sain neid iludusi kogu aeg imetleda. 

Kas keegi Mama Koala mähkmeid teab? Ei, nad pole Austraalia bränd, vaid Ameerika. Ei tea, kus koaalad Ameerikasse sattusid. MK mähkmed on ülinummide mustritega ja jäävad sinna odavamate mähkmete kanti.
Minu jaoks on mähkmete kallim hinnaklass, kui pean maksma rohkem kui aussi keskmine min palk ühes tunnis ehk siis üle 20 dollarit.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1GJ72mc8CrUeLy0eqJzGJMJgFZZ8SuO_4

Facebookis on väga hea riidest mähkmete grupp nimega Clean Cloth Nappies. Jälgin nende soovitusi ja seni pole mul mingeid probleeme esinenud. 

Pesurutiin

Prewash - 2-3 päeval 

 |Delicates 40| fast wash|  - 30min - 1/2 scoop of detergant

Main wash - 3-4 päeval

|Cotton 40kraadi| fast wash|  - 1hour* - 1 scoop of detergant

*Tegelikult soovitatakse 2h pesu.

NB! Eelpesu puhul võib pesumasin pool tühi olla. Põhipesu puhul peaks pesumasin olema 2/3 täis kui asjad märjad. Olen ise lisanud beebiriideid ja väiksemaid pesuesemeid.

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1MF48WRk3x3se6i35KKboIdRyLCcCkXZv
Siin nad on. Olen jõudnud sellisesse staadiumisse, kus mõtlen, et võiks mõned juba ära müüa või ära anda, sest tahan katsetada uusi brände.

Endal on tekkinud selle öko-emmendusega selline küsimus, et kui inimesed hakkavadki kõikki neid  korduvkasutatavaid asju ostma, kas siis ühekordsete toodete osakaal väheneb? Kas tehased vähendavad oma tootmist või visatakse jätkuvalt samas koguses tooteid müüki?
Positiivne on näha, et kilekotimajandus on ehk tõesti vähenenud, sest isegi Austraalias (WA) on kehtestatud seadused, et pood ise ei tohi TASUTA kilekotte anda. See vist oli eelmise aasta alguses või keskpaigas, kui lõpetati ühekordsetesse hallidesse (mõttetutesse) kilekottidesse kauba pakkimine. Jube oli alati poest välja tulla oma viie kilekotiga, kus sees vaid 3-4 asja.

Kui öko-möko oled Sina?
Kas kasutad oma kohvitopsi kui lähed kohvikusse? Pesed hambaid bambusest hambaharjaga? Kas kasutad riidest mähkmeid? Kas oled katsetanud korduvkasutatavaid meigieemalduslappe?


RIIDEST MÄHKMED MASSIDESSE!

Comments

  1. Jaa jube kuidas ühekordsed mähkmed haisevad. Riidest mähkmed ikka megailusad ja nii ägedad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kõik ühekordsed siiski ei haise 🙂. Näiteks Pampers Pure ja Prisma toodang Rainbow täiesti lõhnatud.

      Delete

Post a Comment

Popular Posts