1st EFPSA conference: NETWORKING: From neurons to Society


Zuiderkerk - kirik, kus toimus konverents
Kuidas ma Amsterdami sattusin? 
Käisin aprilli lõpus EFPSA kongressil Türgis, kus tutvusin toreda neiu Lisannega, kes tutvustas uut üritust. (Ta ise oli ka korraldaja). Ja ma peaaegu kohe teadsin, et tahan sinna minna. Esiteks, see konverents on esimene. Teiseks, suurepärane võimalus enda silmaringi avada psühholoogia valdkonnas. Kolmandaks, tutvused-tutvused-tutvused. Suvel oli küll madalam motivatsioon kandideerimisavaldust teha, aga siis võtsin end kokku ja saingi valituks. 

Eesti oli taaskord üllatavalt paljude inimestega esindatud: kokku oli meid 7 inimest. Mina esindasin Tallinna ülikooli ja ülejäänud siis olid Tartust. 
EFPSA esimese konverentsi teema oli NETWORKING: From Neurons to Society

 Kahjuks sain osa vaid kahest konverentsi päevast. Esimene päev oli palju neurot, aga teine päev oli kindlasti mu lemmik, nii sisu kui ka kõige muu poolest. Minu isiklik huvi oli saada teada erinevatest valdkondades ja saada aru, mis siis mulle ikka kõige enam sobib. Kuna pean tõdema, et Tallinna ülikoolis on vähemalt bakatasemel neurot väga vähe, siis tundsin ennast esimesel päeval mõnes kohas rumalana. Tegin kahjuks algul ka paar valet valikut ning seetõttu osalesin loengutes, mis polnud just kõige informatiivsemad. Kui esimese päeva kohta on mul nii heasid kui ka halbu sõnu öelda, siis teine päev hakkas väga huvitavalt. Ja lõppes veel huvitavamalt. Pikalt lahti kirjutama ei hakka, sest seda tõesti liiga palju... 

Suur saal, kus toimusid põhiloengud
Lisaks suurele saalile oli veel viis erinevat ruumi, kõigil tuntute psühholoogide nimed: Sigmund Freud, Stanley Milgram, Ivan Pavlov, Hermann Rorschach, Jean Piaget.



1.päev
   1.Brain networking (prof. Dr. Martijn Van den Heuvel)  
Sellest loengust jäi meelde vaid paar TED talki ja see, et Einsteini ajust oli puudu parential operculum. + mõiste connectome.
   2. Brain computer interference (prof. Dr. Peter Desain)
Huvitav oli teada saada kui kaugele teadus ja uurimused on arenenud, et kuidas „mikrokiipidega“ on suudetud ajus „sorkida“ ja ta panna inimene uuesti normaalselt elama. Nt ravitud depresiooni.    3.Bullying and sucide: is it a simple correlation or more than that? (Ozlem Eylem, MSc)
Kahjuks oli see üks loeng, kus informatiivne väärtus puudus. Tahtsin enamat ja tahtsin teadusliku juttu kuulata. Plussid saab see sellepärast, et sai peale loengut Ozlemiga juttu räägitud. Samuti sattusime kokku Ozlemiga järgmisel päeval pubis.
   4. Peer Presssure (Aart Franken, MSc)
Neile, kes esimest kora EFPSA üritusel olid, tundus selles loengus tehtud mushi-mushi kindlasti kahtlane. Aga see näide sobis nii hästi sinna konteksti. Franken tegi ülevaate Moffiti teooriast.
   5.Molecular networks in the brain (prof. Dr. Hans van Bokhoven)
kõneleja oli tegelikult molekulaar geneetik, kes rääkis geenidest ja nende mutatsioonidest. See oli tegelikult asendusloeng ühele ära jäänud loengule. Omamoodi osutus see aga huvitavaks. Ja seostus väga kergelt psühholoogiaga ja psühhopatoloogiaga.      
   6. Discussion „Free will“ (Victor Lamme & Leon de Bruin)
Ainuke iseloomusõna: KÜLM.
See debatisarnane loeng toimus külmas angaaris. Poolteist tundi pidasime vastu ja siis viimane osa toimus baaris. Ma ei teagi, kas see pidi olema debatt kahe eri poole vahel, aga miskipärast jäi mulje, et kaitstakse ainult seda poolt, et inimestel pole vaba tahet.
 
Discussion „Free will“ (Victor Lamme)
Free will arutelu @Roest
2.päev 
   1.Lack of social networks, psychiatry and forensic setting (Leo van Mil)
 Hommiku esimene arutelu-loeng. Härra van Mil töötab „forensic clinicus“, kus aidatakse kriminaale, halva minevikuga inimesi, kes soovivad oma elu muuta. Huvitavaks kogemuseks tegi see selle, et vestluses osales Vincent, kes jagas oma kogemusi oma elu muudangutest: miks ta tahtis elus kannapöörde teha, , mis/ kuidas ta ennast tunneb jne... 
   2. Network analysis: An integrative approach to research and treatment in psychopathology (Denny Borsboom)
Mitu erinevat teemat, aga peamiselt rääkis kuidas tema uurimusrühm on grupeerinud DSM-IV haiguste sümptomid. Ning mismoodi seda networkingu lahendust saaks haiguste ravis kasutada. 
   3. Visualizing stereotypes (prof. Dr. Daniel Wigboldus)
Issand kui huvitav see oli!!!!! Mul endal tekkis küll küsimus, mis on selle uurimuse praktiline väärtus, aga uurimuse ja teaduse vaatenurgast oli see üllatavalt huvitav ja äge. See kuidas härra sellest teemast vaimustuses, tekitas vaimustust ka kuulajates.
  4.Panel discussion
 Kahjuks istusin liiga kaugele ning ei suutnud keskenuda. Põhimõtteliselt arutleti, et kuidas psühholoog saaks aidata kaasa heale ühiskonnale ja kuidas saaks psühholoog abiks olla poliitika loomisel, et inimestel oleks hea elada.

Network analysis (Denny Borsboom)
lõunapaus
rabbit like... tiger like ... Visualizing stereotypes (prof. Dr. Daniel Wigboldus)
reverse correlation task (prof. Dr. Daniel Wigboldus)
Visualizing stereotypes (prof. Dr. Daniel Wigboldus)


***
Ärgem unustagem sotsiaalset programmi igal õhtul!

Psühholoogia üliõpilastele ja kõikidele teistele,kui on võimalus minna ja osa saada erinevatest üritustest, siis ärge kahelge. See kui kokkuhoidvad on omad ja kui tore on juttu ajada teistega, see süstib suurtes kogustes motivatsiooni ja teadmist, et õpitakse õiget asja.

Seega psühho-tudengid,
28. EFPSA kongress DEVELOPMENT & TECHNOLOGY ootavad teid Rumeenias 27.-4.mai.

Comments

Popular Posts