Õunte korjamine & thinning


Nüüdsest on mul töönädal vaid viis päeva ja kella 6-14:30, sest enam ei tegele me ploomide korjamisega. Nädala alguses tegime "color pickingut" ehk siis korjasime ainult kõige ilusamaid ja punasemaid Royal Galasid. Seda tööd jätkus kaheks päevaks. Kolme tunniga tegime vaid kolm bini, mis on võrreldes ploomidega ikka mega vähe. Aga te vist ei kujuta ette kui hellalt me pidime õunu korjama ja kurjaks meie ülevaatajad said alguseks. Hirm tuli lausa! Tekkis tunne, et me oleme nagu valged orjad ja mitte inimesed. Tagant järele mõeldes oli vaid algus hirmutav! Hiljem oli üle used natuke leebemad.

Saan täiesti aru, miks bossid nii kurjaks läksid... Sest enne kui õunu korjama hakatakse, on olnud nii palju tööd ja rahalisi väljaminekuid. Harvendamine, oksavõrsete lõikamine, putukatõrje, päikesekaitse ja sellega seoses ju kõik maksab. Ja siis lõpuks korjamine... Õuntega on see lugu, et neile tekivad väga kergelt plekid, mis teeb need müügikõlbmatuks. Kui neid müüa ei saa, siis ei saa ju raha ka.
Ma pole kunagi varem mõeldnud, et selleks et juur- ja puuviljad poelettidele jõuaks on ikka nii-nii palju tööd enne. Ma teadsin, et selleks näheksa vaeva, aga selline inimressurss tegelikult.... Ei teagi kas naerda, et inimesed/ backpackerid saavad töötada... Või nutta, et mõni inimene lihtsalt arvab, et õun ilmub lettidele võluvaev.

Peale royal galasid tegelesime kolm päeva "thinning"uga ehk siis harvendamisega. Pidime õunapuudele käsitsi kallale minema ja nende elu kergendama, sest liiga palju õunu puul on halb ja lisaks tuli kobarad pisemateks puntideks teha, et hiljem kui korjamiseks läheb, oleks kergem ja õunad suuremad. Thinning on megaaeglane ja igav töö!!! 
Mäletan, et esimene päev oli suht mõnus see töö. Aga järgmise päeva oli täielik ajusurm.. :D Hommik venis ja peale lõuna kaks tundi oli täielik zombie tunne, eriti viimane pooltundi. Pole ju eriti vahet kuidas sa neid õunu puult harvendad... Lisaks, töö igavusele, on ilm muutunud taas liiga kuumaks ja lämbeks.
Keskpäevaks on peaaegu 30kraadi päikest ja mitte tuule raasugi!!!
Kuulsime oma grupijuhilt Stevelt, et tegelikult oleme selle thinnimisega pea poolteistkuud hiljaks jäänud, sest õunad on juba liiga suured. Ja see thinnimine teeb puu otsa jäänud õuntele rohkem kahju praegu kui see harvendamine oleks jõulute aeg tehtud. Olin jah tähele pannud, et kobarates olevatel õuntel on liiga palju muljumisjälgi.

***
Nädala keskel oli meil siin BBQ - tähistamaks, et ploomid said korjatud! Bossid olid ostnud õlut, mahla, limonaadi, grilliti vorstikesi, magustoiduks pirnid ja viinamarjad. Suheldi ja muljetati ja me Triinuga saime kõhud tasuta täis.
Mis on BBQ austraallasele? Grillitud vorst saia vahel, millele on lisatud BBQ kaste ja praetud sibulad... Ja loomulikult mõnus külm õlu.



***
Teine nädal, ei tegelikult kolmas nädal Mullalypis hakkab lõppema... Veetsime oma esimese nädalavahetuse koos teiste backpackeritega BBQ tehes ja veini libistades. Tutvusime inimestega, mida me muidu pole teinud, sest kaome peale tööd palavuse eest tuppa. Üks itaallane ütles, et oleme nagu vampiirid! Päeva ajal pole meid üldse näha. 
Mmmm... Liha, grillvorstikesed, salat, sushi .... Tore õhtu oli! 


***
Kurvastusega peab mainima, et mõneks ajaks läheb minu ja Triinu teekond lahku... Triin läheb uue nädala algul Perthi Emilile vastu! Seega varsti on meid juba kolm inimest, kes naudivad Austraalia päikest, tööd ja puhkust! 
Triin ja Emil veedavad paar päeva Perthis ja ilmselt on meie kolme järgmiseks sammuks auto ostmine. Selleks on aeg, sest see lihtsustaks meie seiklusjanu ja töö leidmist kindlasti väga palju. Tahame ju rohkem Austraaliat näha.

Mina ise jään Mulllyupi Blue Moon farmi töötama, sest tööd siin hetkel jätkub. Töötan kaks-kolm nädalat, juhul kui T&E ei leia  paremat farmitööpakkumist. Triin uuris ülemuselt, et kas ta Emiliga tagasi ei saaks tulla, kahjuks sai ta eitava vastuse - that sucks
Minule on hetkel see hea võimalus natuke raha kõrvale panna ja loomulikult farmipäevi kirja saada. Kui kokkuhoidlikult süüa ja mitte raha raisata, siis saab ikka raha kõrvale panna. Mis sest et maksudeks läheb suur summa ja majutus maksab kah nädalas üüratu summa. (Hetkel on mul tehtud 11 päeva... 88-11=77 ... Seda on veel nii palju...). Oleme Triinuga mõlemad ühel arvamusel, et mida kiiremini saabad need farmipäevad kirja, seda lihtsam meile. Saab asja kaelast ära ja siis kindel, et meil võimalus teiseks aastaks siia veel jääda.

Edasistest plaanidest on suht keeruline rääkida... Kuid tundub, et alguses on ikka töötamist rohkem ja seiklemist vähem. Kuskil augustis aga võiks ennast premeerida Baliga! 



Päikest ja kallisid 

Comments

Popular Posts